Afgepaaide snoekbaars begin februari: waar of niet?

13 februari 2019 | Redactie

We zijn nog niet eens halverwege februari en toch zijn de eerste tekenen van het voorjaar al zichtbaar. De temperatuur gaat al weer iets omhoog, krokussen die de kop opsteken en sneeuwklokjes die zich laten zien. En de roofvissen? Kan het zijn dat sommige roofvissen al afgepaaid zijn? Een vangst in Noord-Holland van een vrouwtje snoekbaars lijkt deze bewering te staven.

 

Een afgepaaid vrouwtje snoekbaars van afgelopen weekend, die de 105 mm lange Sakura Gobygo shad pakte...

 

Agressief

Als we het mogen geloven kan het maar zo zijn dat er lokaal al snoekbaarzen zijn die hun k(r)uit verschoten hebben. Dé Roofvis auteur Gwyll Mead ving afgelopen weekend op ondiep veenpolderwater al een forse vrouwtjessnoekbaars die volgens hem duidelijk afgepaaid was. Volgens Gwyll waren er kort in de buurt van deze vangst ook agressieve (donkerder gekleurde) mannetjes actief, die volgens hem al bij de nesten lagen. En dat in een tijd dat de ‘goede’ snoekbaarstijd (tot eind maart) voor sportvissers nog moet komen, wanneer de vissen vlak voor de ‘paaitijd’ op hun zwaarst zijn.

 

Ook andere jaren

Dit verschijnsel kent de Engelse Nederlander ook van andere jaren op deze stekken. ‘Het is niet zo, dat alle snoekbaarzen afgepaaid zijn, zeker niet, maar er zijn altijd enkele vissen die er vroeg bij zijn, terwijl de rest misschien nog één of twee maanden wacht,’ aldus de Noord-Hollandse snoekbaarsspecialist.

 

 

Foto links: agressieve snoekbaarsmannetjes  rondom. Danny kreeg zo'n bijtertje aan zijn shad...

 

Foto rechts: mannetjes bij de nesten kleuren donker op de buik en borstvinnen...

 

Sportvisserij Nederland

Volgens de literatuurgegevens is de snoek altijd als eerste roofvis aan de beurt met paaien. Vaak in februari of begin maart, afhankelijk van de watertemperatuur. Daarna volgen in de regel de baars en snoekbaars pas. Toch is er in de praktijk veel variatie onder de individuele vissen mogelijk, zo leert navraag bij Sportvisserij Nederland. In de winter bouwen de roofvissen al een flinke hoeveelheid hom en kuit op en naar gelang de watertemperatuur en de daglengte komt de paai op gang. Met name in die lokaal verschillende watertemperatuur zit veel variatie en is een vroege paai op enkele plekken niet uit te sluiten.

 

Dat er nu al enige roofvissen, of een enkele snoekbaars, afgepaaid zou zijn, vind hij dan ook uitzonderlijk, maar niet onmogelijk. Ook al is de snoek in de regel, omstreeks deze tijd, zich als eerste roofvis aan het opmaken voor de paaitijd. In ondiepe wateren, die in de luwte van de wind liggen en sneller opgewarmd worden, kan het dus in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat er bij roofvissen als snoek, maar ook snoekbaars, paai plaatsvindt, terwijl dat zeker niet gebruikelijk is.

 

Gwyll Mead ving de flinke tachtiger snoekbaars (zie foto) afgelopen weekend. De vis mist inderdaad al de karakteristieke gespannen dikke buik, die bij dergelijke snoekbaarzen voor een gewicht tussen de 7 en soms zelfs 10 kg kan zorgen. De vis vocht ook minder dan gebruikelijk bij dergelijke grote exemplaren, aldus Gwyll.

 

Smeltwater

Omdat watertemperatuur een belangrijke impuls is voor het paaien van vis, en omdat die temperatuur enorm kan verschillen tussen ondiep en diep water en bijvoorbeeld rivierwater, dat wordt gevoed door regen en smeltwater, is de Deeper prostaffer gisteren, dinsdag 12 februari, op verzoek van de redactie met zijn Deeper PRO+ naar dezelfde stek terug gegaan om de watertemperatuur te meten. Hij kwam terug met de volgende twee screenshots:

 

 

 

Een watertemperatuur van 9 en 10 graden Celsius…

 

De plaatselijke watertemperatuur van 9 en 10 graden die hij mat (bij een luchttemperatuur van 8 graden) is inderdaad flink hoog, en staat in schril contrast met de 5 graden in de rivieren momenteel. De verklaring wordt trouwens nóg duidelijker. Het betreffende stilstaande watertje, dat in verbinding staat met een kanaal, heeft aan één zijde woningen staan met daarvoor enkele boten waaronder een woonboot. Volgens Gwyll is het juist rond die woonboot-zijde waar de 9 en 10 graden gemeten werd, tevens de plek waar de agressieve donker gekleurde mannetjes en het volgens Gwyll afgepaaide vrouwtje zich ophielden.

 

Het lijkt erop dat de snoekbaarzen er zeer lokaal een microklimaat gevonden hebben waar paaien tot de mogelijkheden behoorde, nog voordat de ‘officiële’ paaitijd is aangebroken. Het kan verkeren in de grillige natuur...

 

 

 

De watertemperatuur in de rivieren is net boven de 5 graden momenteel...(Rijkswaterstaat Waterinfo)

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Thijmen van de Graaf

Mooi stukkie Gwyll!