Gezenderde zalmpjes onderweg naar Nederland

11 mei 2019 | Redactie

Gisteren zijn er in Duitsland in de bekende zalmrivier Sieg, een zijtak van de Rijn, 150 jonge zalmen uitgezet met een zender. De vissen zijn gezenderd vanuit het project Kierbesluit Haringvlietsluizen en worden de komende weken in Nederland verwacht, waar ze dankzij de detectiestations gevolgd worden en mogelijk via de ‘kier’ in de Haringvlietsluizen of via de Nieuwe Waterweg de zee opzwemmen.

 

De Haringvlietsluizen. Op de achtergrond de Noordzee en de Maasvlakte. Zoeken de jonge zalmen het Haringvliet als route om naar zee te trekken? (https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt)

 

Detectiestations

Passeert een van deze vissen een detectiestation, dan wordt zijn aanwezigheid meteen geregistreerd. De zalmen zullen volgens een bericht op Rijkswaterstaat.nl ‘binnen één tot drie weken ruim 400 km over de Rijn zwemmen waarna ze de zee bereiken’. Belangrijke vragen voor de onderzoekers zijn: welke route kiezen ze? Zijn er obstakels onderweg? Passeren zij de Haringvlietsluizen? In de komende weken worden de vissen op de voet gevolgd.

 

 

Jonge zalm in het parr- of smolt-stadium; herkenbaar aan de 'vingerafdrukken' op de flanken... (foto Sportvisserij Nederland)

 

Detectiestations in Nederland...

 

De goede kant op

Door jaarlijks honderduizenden jonge zalmpjes uit te zetten in Duitse zijtakken van de Rijn, hoopt men dat de stand van de zalm op de Rijn langzaam de goede kant op gaat. 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.