De gesloten-tijd-vlieg – deel 3

17 mei 2019 | Bart Debaes

De GTV – de-gesloten-tijd-vlieg - is een propellervlieg die gebonden is met een propellertje, de naam maakt het al duidelijk. Het is een vlieg die kleiner is dan 2,5 cm en die dus gebruikt kan worden in de gesloten tijd. Bart Debaes vervolgt in het laatste deel 3 zijn verhaal.

 

Grotere baars op dieper water...

 

Vergelijking

Is deze propellervlieg dan niet gewoon hetzelfde als een klein spinnertje? Ik geef toe dat het veel gelijkenissen vertoont, maar het heeft toch een aantal belangrijke voordelen.

 

Voordeel 1: de propellervlieg behoeft geen opstart. Ik wil daarmee zeggen dat je geen tikje van doen hebt om de proppeller op te starten, ze start onmiddellijk met haar verleidingswerk. Dit kan op twee manieren. Manier 1: direct na het vallen begin je in te draaien zodat ze in de bovenste waterlaag haar werk kan doen. Manier 2: laat je aasje eerst vallen voor je binnen draait. Om op wat dieper water te vissen.  

 

Voordeel 2: met deze vliegen kan je zuiverder gooien dan met de spinner. Ze zijn namelijk veel minder windgevoelig. Daar er in de polder, of in de omgeving van water bijna altijd wind staat die zijn best doet om uw worpen te beïnvloeden, is dit een erg handige eigenschap.

 

 

Deze stek diep aangooien, vereist nauwkeurige worpen...

 

Ondieper water

Voordeel 3 is dat je de haakpunt dicht tegen het blad aan kunt binden, wat zorgt voor een beter inhakingsvermogen. Daar je ze zelf bind, kan je ook perfect de lengte van de haaksteel en de haakbochtgrootte uitzoeken die best past bij de beoogde vissoort en formaat.

 

Voordeel 4. Bij spinners moet de haakbocht altijd groter zijn dan de breedte van het spinnerblad, of de inhakingskans wordt minder. Daarom wordt ook gemakkelijker gegrepen naar een dregje, om aan die voldoende breedte te geraken. Dreggen zijn bij de gesloten-tijd-vlieg niet aan de orde.

 

Voordeel 5: ze draaien veel gemakkelijker dan een spinnerblad, omdat ze geen startpunt kennen zoals ik al aangaf. Op stromend water heeft dit ook voordelen, want je kunt je aasje gewoon stilhouden om de proppeller te laten draaien, perfect om stroomnaden en wateruitlopen nauwkeurig uit te vissen, eventueel met wat verzwaring ervoor.

 

 

Veel vangen op mooie dagen in mei...

 

 

Een zuchtje wind laat de propeller al draaien…

 

 

 

 

 

 

 

Stromend water is een topstek in de zomer...

 

Dieper water

Bovenstaande heeft zowat allemaal betrekking met het vissen op wat ondiepere wateren met minder grote exemplaren. Vanuit de bellyboot de kanten van een kanaal of een plas uitgooien, levert gemiddeld grotere vissen op.

 

Dat je met de nodige verzwaring ook diep kunt vissen, ligt voor de hand. Hier moet je dan wel de montage op aanpassen. Zo niet, dan gaat de onderlijn kinken door het tollen van de propeller. Op ondiep water kan een simpel stukje tape als antikinkvaan dit al enigszins verhelpen.

 

 

Een stukje tape als antikinkvaantje...

 

Het vissen met de GTV heeft me al de nodige fun opgeleverd en de zoektocht om dit te perfectioneren is nog altijd aan de gang. Kun je er bijvoorbeeld een teaser van maken tijdens het trollen; of werkt het ook als kunstaasje bij het dropshotten? Hetzelfde geldt voor de drijvende versies die ik maakte. De vangkracht van deze kleine verleiders nodigt uit tot nog veel meer experimenteren. Nog genoeg stof tot nadenken voor het invullen van de vrije uren in de gesloten tijd! Alvast veel succes gewenst…

 

Bindtips

Tot slot voor de mensen die deze prima vangers ook willen binden een aantal hints:

 

*Kies haken zonder coating, want als de coating begint te verslijten, geeft dit wrijving aan de propeller, waardoor die moeilijker gaat draaien.

 

*Plaats de propeller met de bolle kant tegen de kraal aan, dat vermindert de wrijving.

 

*Kies om dezelfde reden de kraal niet te groot. De kleinst mogelijke versie die je over je haak kunt schuiven is prima. Wil je meer gewicht inbinden, dan kan een tweede, eventueel grotere kraal daar nog achter worden gebonden. Coneheads die erg taps toelopen zijn natuurlijk ook prima.

 

Wil je een paar passende voorbeelden:

Bij de Gamakatsu L55013 N°6 past de 2 cm propeller en een 2,8 mm kraal.

Bij de Gamakatsu L55013 N°1 past de 2,5 cm propeller en een 3,2 mm kraal.

 

*Dikkere haken of haken met een grote weerhaak vragen meer kracht om zich goed te laten zetten, en vallen dus minder goed te combineren met een ultra-lichte hengelopzet.

 

*Laat minimaal 2 mm plaats tussen het haakoog en de propeller, zodat hij geen wrijving ondervindt van het haakoog.

 

*Wind een bobbeltje bindgaren waar je de kraal wil vastzetten, dat net zo groot is als de opening in die kraal. Tik hierop een druppeltje secondelijm, en schuif het kraaltje hier achteruit op. Zo blijft alles op zijn plaats.

 

*De vleugel ondersteboven inbinden kan de haakpunt helpen om langer wiervrij te blijven.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (2)

 

Bart Debaes

Lubnan,

de benodigdheden zijn te verkrijgen bij http://www.fairplayhengels.be/ en het in elkaar knutselen van zo een vliegje valt echt reuze mee!

Lubnan

Leuk artikeltje, maar toch wel lastig om zo'n vlieg met propellor in elkaar te knutselen. Waar koop je de benodigde materialen en wellicht een close up van het vliegje laten zien voor een beter idee?