Per 1 oktober E10 benzine in NL: ook voor buitenboordmotoren?

25 september 2019 | Redactie

Op 1 oktober 2019 gaat aan de meeste Nederlandse benzinepompen de Euro 95 benzine van E5 naar E10. De E10 bestaat uit een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent bio-ethanol; een alcohol die gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Voor ongeveer 10% van de auto’s is dat een probleem. Hoe zit het met de buitenboordmotoren?

 

Geen zorgen voor het gros van de moderne bb-motoren...

 

Van E5 naar E10

Ethanol is voor bijvoorbeeld metalen en kunststoffen zoals rubberen leidingen, pakkingen en oudere carburateurs agressief en schadelijk. Bij de E5 benzine, met 5% bio-ethanol, valt die agressiviteit nog mee, maar bij 10% wordt dat al een graadje erger. We citeren de ANWB: ‘E10 geeft voor de meeste (90%) gewone benzine auto’s echter geen problemen. Verder is er E5. Dat is voor maximaal 5 procent aangelengd met ethanol. Vaak is Euro95 in de praktijk al E5.’

 

 

Lekker door blijven vissen...

 

Euro 95

Voor ongeveer 10% van de auto's op benzine geldt dat ze niet geschikt zijn voor de brandstof E10, aldus de ANWB. ‘Voor deze  auto’s en ook motoren die niet geschikt zijn voor E10, adviseert de ANWB normale Euro 95 E5 te tanken. Als die niet aan de pomp te krijgen is zal SuperPlus 98 of een premium brandstof gekozen moeten worden. Let daarbij op het octaangetal. De getallen 95 en 98 staan voor het octaangetal van de benzine en wordt altijd vermeld, ook bij E10 en E5. Tank in ieder geval geen benzine met een octaangetal lager dan voorgeschreven, om motorschade te voorkomen.’

 

Buitenboordmotoren

Voor de moderne buitenboordmotoren zal de overgang net als bij de meeste auto’s geen problemen opleveren. De meeste buitenboordmotormerken hebben dit reeds gecommuniceerd aan hun gebruikers en sommige hebben ook de uitzonderingen op de regel vermeld (oude motoren of bepaalde types), zoals Suzuki België dat deed toen in dat land op 1 januari 2017 al de E10 aan de pomp werd ingevoerd.

 

 

Deltavissers

Bijzonder gedetailleerde informatie over de E10 is te vinden op de website van de Deltavissers. Het artikel dateert van 2017, maar is nog altijd zeer up-to-date. Klik hier om het artikel te bekijken.

 

 

Hier kun je meer info vinden op de Mercury website aangaande ethanol...

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.