Sterfte onder bruinvissen: daders ontmaskerd

13 oktober 2019 | Redactie

Dankzij onderzoek naar de sterfte onder bruinvissen aan de Universiteit Utrecht, is onder meer dankzij DNA-onderzoek aan de verwondingen van de dieren gebleken dat Grijze zeehonden achter 10 tot 15% van de sterftes zitten.

 

Een bruinvis op de snijtafel bij het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit Utrecht...

 

Bruinvissen

Onder bruinvissen (Phocoena phocoena) is al jaren een onverklaarbare sterfte. Aangespoelde dode dieren hebben soms ogenschijnlijk geen gebreken, maar andere (10 tot 15%) toonden wel degelijk verwondingen. Vanaf 2008 is daarom in opdracht van de overheid onderzoek gaande om de oorzaak te achterhalen. In Nederland werkte onder meer het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Universiteit Utrecht aan dit onderzoek. De verwondingen aan de dode bruinvissen konden hier worden gerelateerd aan de Grijze zeehond; in ons land een relatief nieuwe zeehondensoort, die vanuit Engeland hier naartoe kwam en inmiddels een aardige populatie kent naast onze Gewone zeehond.

 

 

Al jaren spoelen er dode bruinvissen aan, waarvan de doodsoorzaak niet bekend is...(foto Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum)  

 

Grijze zeehond

De Gewone zeehond kom je volgens het Zeehondencentrum vooral tegen in de Waddenzee en de zuidkant van de Waddeneilanden, en soms maken ze wel eens een uitstapje naar o.a. het IJsselmeer en rivieren.  De Grijze zeehond echter leeft vooral in de Noordzee en kun je tegenkomen aan de noordkant van de Waddeneilanden. Vanaf 1983 heeft deze een opmars ingezet naar ons land. Het is het grootste zoogdier in Nederland en een stuk groter dan de Gewone zeehond.

 

-------------------------- 

Bruinvissen worden al enige tijd als voedselbron voor de Grijze zeehond aangeduid...

 

---------------------------------------------------------- 

 

Nu een deel van de sterfte te verklaren is - zoals aangegeven betreft het hier 10 tot 15% van de dode dieren - wordt hopelijk ook snel duidelijk, waar de rest van de dode bruinvissen aan bezweken is. 

 

Lees het interessante artikel in NRC over de uitkomst van dit onderzoek.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.