Freak of Nature: Quantum’s realistische zeeltimitatie

04 november 2019 | Redactie

De nieuwe kunstaasjes die Quantum onder de naam Hybrid Tench en Swimbait Tench op de markt gaat brengen, zijn uitvoerig getest door Quantum teamvisser Günther Schülze. Günther vist veel op superhelder water en weet als geen ander dat kunstaas in deze omstandigheden zo nauwkeurig mogelijk op ‘the real thing’ moet lijken…

 

Ook zeelt staat op het menu van de snoek op open water...

 

“Wanneer ik op grote, heldere meren aan de voet van de Alpen vis op snoek die zich ruim boven de bodem ophoudt, dan is mijn favoriete aasvis nog steeds de houting. Gedurende vele jaren probeerde ik op allerlei manieren de perfecte imitatie te maken van deze vissoort. Toen, op een dag, leerde ik een belangrijke les. Ik deed een ontdekking die zo verreikend was, dat dit zelfs resulteerde in het creëren van een innovatief kunstaas voor open water voor het merk Quantum”.

 

Grote zeelt

“Dit is hoe het plaatje zich ontvouwde. Wanneer ik in de boten keek van de beroepsvisser op Lake Constance, dan viel me op dat ze vaak grote zeelten in hun netten hadden zitten. Deze interesseerden me niet als aasvis omdat ik op roofvis joeg in open water en de roofvissen zouden de groengele schoonheden nauwelijks herkennen. Dit omdat ze – zo dacht ik – hoofdzakelijk te vinden zijn in de plantenrijke, modderige gedeelten langs de oevers. Wanneer ik ‘s nachts op karper viste, dan hoopte ik vaak ook zo’n grote zeelt te kunnen landen.”

 

Twee troeven voor de grote roofvissen...

 

“Tot op dat moment had ik weinig succes met het vissen op roofvis. Dus sprak ik de beroepsvissers aan en ik ontdekte dat ze de zeelten vrijwel uitsluitend in open water vingen in hun netten, dit betekende dat de zeelt (Tinca tinca) ook tot de favoriete prooivissen van snoek en snoekbaars moest behoren, samen met de houting. Omdat ik mijn gehele jeugd op zeelt gevist had op kleine, modderige wateren, was dit een openbaring, maar tegelijk ook zeer onthullend!”

 

Uitdaging

“Alles begint met een idee. En nu hadden we het. De volgende uitdaging was om een innovatief stuk kunstaas voor het slepend vissen te ontwikkelen voor Quantum. Het was duidelijk dat dit een imitatie moest zijn van een zeelt! In de afgelopen tien jaar heb ik samen met mijn broer Torsten veel kunstaas ontwikkeld. De eerste prototypen van een zeelt waren dan ook binnen korte tijd klaar en Quantum productontwikkelaar Dietmar Isaiasch werkt deze prototypen verder uit tot een fantastische zeelt-imitatie. Omdat de snelheid van slepen het verschil kan maken tussen succes en mislukking, besloten we om twee stuks kunstaas te ontwikkelen die er zo realistisch uitzagen dat het leek of de sportvisser met levend aas aan het vissen was.”

 

 

Werkte super op helder water...

 

Swimbait

“De Hybrid Tench werkt optimaal bij het slepen met een snelheid van 2,2 tot 3 kilometer per uur en kan zonder verdere verzwaring gevist worden op dieptes tot zes meter. De langzame actie van het kunstaas maakt het niet alleen aantrekkelijk voor snoek en snoekbaars, ook een verrassend grote hoeveelheid meervallen hebben hun oog inmiddels al op dit kunstaas laten vallen. De andere imitatie, de Swimbait Tench, komt tot haar recht wanneer er sneller gesleept wordt, met snelheden van 2,7 tot 3,8 kilometer per uur. De opvallend geleidelijke actie maakt dit kunstaas zeer aantrekkelijk voor grote, oudere snoek. Dankzij de ingebouwde verzwaring kan het gewoonlijk zonder extra verzwaring de bodem bereiken. Het gebruik van planerboards is aan te raden wanneer er op ondiep water gesleept wordt. Dit kunstaas is ook ideaal voor het werpend vissen op open water op dieptes tot acht meter.”

 

“Waar het gaat om attractieve kleurencombinaties, zijn we er in geslaagd om de sportvissers perfect voor te bereiden op alle lichtomstandigheden en kleuren van het water met slechts vijf ontwerpen. Mijn persoonlijke favoriet is de Firetiger, die een discreter ontwerp heeft dan het meeste andere kunstaas op de markt.”

 

Freak of Nature

De nieuwe Quantum productlijn wordt op de markt gebracht met de slogan ‘Freak of Nature’. De bedrieglijk realistische silhouetten laten de roofvissen geen andere keuze dan om het kunstaas aan te vallen. De levensechte imitaties zijn moeilijk te onderscheiden van het natuurlijke voorbeeld, zoals de snoek al spoedig zal ontdekken. De Quantum Hybrid Tench en de Quantum Swimbait Tench zullen begin november geleverd gaan worden aan de hengelsportzaken die producten van Quantum verkopen.

 

Voor meer info, kijk op www.zebco-europe.com 

 

 

Günther met een hongerige zeeltjager...

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.