De aandoenlijke smileys van roggen en vleten

10 november 2019 | Redactie

Haaien, vleten en roggen zijn interessante dieren die tot de verbeelding spreken. In Nederland en België komen we als sportvissers gelukkig ook steeds vaker in aanraking met mooie soorten als gevlekte gladde haaien, ruwe haaien en diverse soorten roggen. Om ze van dichterbij te bekijken, zijn dierentuinen en aquaria natuurlijk favoriete plekken. Zoals de fraaie vleet, ‘skate'  genoemd in het Engels.

 

De glimlach van een Cownose Ray (Rhinoptera bonasus)...(foto Berend Masselink)

 

 

Smiley

Dat roggen en vleten grappige dieren zijn, is te merken aan het aantal filmpjes dat je online kunt vinden. Het betreft hier meestal de onderzijde, waar de bek zich vaak als een ‘smiley’ aftekent. Zo ook op het filmpje dat door het Ucluelet aquarium op Vancouver Island (Canada) werd vrijgegeven van een jong vrouwtje ‘skate’ dat zich met de onderzijde tegen de ruit van het aquarium aftekent om voedsel te bemachtigen.

 

 

Het Ucluelet aquarium op Vancouver Island...

 

 

Smiley or not? Bart Mylle met een specimen vleet aan boord van de Noord-Ierse charter Predator Ireland...

 

Verschil

Het verschil tussen vleten en roggen is overigens dat roggensoorten net als haaiensoorten zowel levendbarend als eierleggend kunnen zijn en vleten alleen eierleggend, en dus de bekende eierkapsels ‘baren’ zoals je die soms aan stranden kunt vinden van bijvoorbeeld haaien. Een mooie website die de onderlinge verschillen uitlegt, is die van het Florida Museum. Klik hier voor meer informatie. In Nederland zullen we de vleet niet zo gauw aantreffen, deze houdt bij ons het predicaat ‘zeer zeldzaam’.

 

Klik hieronder om het skate-filmpje van het Ucluelet aquarium te bekijken.

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.