Kantsnoekbaars Do's en Don"ts

01 december 2016 | Redactie

 

Het vissen op snoekbaars wordt maar wat vaak geassocieerd met het vissen vanuit een boot. Ten onrechte, vanaf de kant is de glasoog ook prima te vangen. Met de nodige do’s en don’ts helpt specialist Tim Puts je verder op weg. 

Do - Vissen op de rivier

Voor mij is de rivier hét water om vanaf de kant op snoekbaars te vissen. Vrijwel alle grote rivieren in Nederland herbergen namelijk een mooi bestand aan snoekbaars. Gewapend met een hengel, een doosje kunstaas en een goede onthaaktang kun je je lol op als kantvisser. Goede stekken in het rivierengebied zijn mondingen van havens en plassen, kademuren en laad- en losplaatsen. Maar ook in de kribvakken is de snoekbaars goed te vangen. Staar je hierbij niet blind op alleen de stroomnaad rond de kribkoppen. Je zult versteld staan hoeveel snoekbaars er langs de randen van de kribben en op de ‘saaie’ vlakke bodem van de kribvakken zelf te vangen is.

 

Do - Vis met softbaits

Softbaits zijn absoluut het meeste gebruikte kunstaas om snoekbaars te vangen. Ze zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere typen kunstaas en ze zijn goed met verschillende technieken in te zetten. Vanaf de kant vis ik het liefste met een shad op een loodkop. Zo kan ik snel en efficiënt grote stukken water afvissen. Voor de keuze van een shad let ik vooral op de grootte en actie van het aas. Kleur vind ik minder belangrijk. In de zomer vis ik op de rivier graag met kleine shads van ongeveer 7 tot 9 cm. In het najaar en in de winter vis ik iets groter, maar groter dan een centimeter of 12 vis ik eigenlijk nooit.

 

Do - Zoek snoekbaars ook ondiep

Niet alle kantvissers weten dat snoekbaars verrassend ondiep te vangen is. De beste periode om ze ondiep te vangen is de maand juni. Snoekbaars paait namelijk in de maanden april en mei en blijft na de paai vaak in de buurt van de ondiepe paaiplekken hangen. Ook in de zomer. Vooral als het water troebel is, ligt de snoekbaars vaak ondieper dan je verwacht. Zo heb ik sessies in augustus meegemaakt waarbij ik de snoekbaarzen midden op de dag op nog geen meter water ving. Een ander moment waarop je snoekbaars in de ondieptes kan vangen, is bij hoog water. Als de rivieren grote hoeveelheden water afvoeren, zoeken veel snoekbaarzen de relatieve luwte van de kribvakken op.

 

Do - Vissen in schemer & donker

Snoekbaars staat er om bekend dat ze gedurende de schemer en in de eerste uren van het donker erg actief zijn. Probeer daarom altijd de laatste uurtjes van de dag mee te pikken. Zo kan ik me een zomerse visdag aan de Rijn herinneren. Overdag was het ontzettend taai. Maar bij het invallen van de schemering ging het ineens helemaal los. Verschillende mooie snoekbaarzen klapten vol overgave op mijn shads. Het leuke van het vissen in het donker is dat je volledig op gevoel vist. Hierdoor komen de aanbeten nog harder door.

Do - Vissen met pluggen

Als je merkt dat de snoekbaars ondiep of dicht tegen de kant ligt, grijp dan eens naar een plug. Je zult merken dat het een hele leuke manier is om snoekbaars vanaf de kant te vangen. Ik gebruik altijd drijvende pluggen met een lengte van maximaal 7 cm. Afhankelijk van de diepte van de stek kies ik een dieper of ondieper duikend model. Het voordeel van een drijvende plug is dat deze omhoog komt als je stopt met draaien. Hierdoor kan je ze secuur over obstakels (zoals stenen) heen vissen. De aanbeten komen vaak op het moment dat de plug stil hangt.

 

 

Don't - Fluorocarbon

De kans op snoek als bijvangst is altijd aanwezig tijdens het snoekbaarsvissen. Vis daarom nooit met een fluorocarbon onderlijn. Fluorocarbon is namelijk niet bestand tegen de scherpe tanden van een snoek. Hierdoor is de kans groot dat je de snoek verspeelt, waarbij het kunstaas in de bek van de vis achterblijft. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ik vis daarom altijd met een dunne stalen onderlijn. Het voordeel van staal is dat het ook bestendig is tegen scherpe stenen en mosselen. Je zult hierdoor minder snel kunstaas verspelen. De soepelheid van dun staaldraad doet daarnaast tegenwoordig niet meer onder voor dun fluorocarbon.

 

Don't - Te zware of te lichte hengel

Voor het vissen op snoekbaars vanaf de kant is enig gevoel in je hengel noodzakelijk. Zo moet je kunnen voelen of je shad de bodem heeft bereikt of dat je plug een obstakel raakt. Daarnaast moet je kleine, subtiele aanbeten kunnen voelen. Bij een te zware of te lichte hengel ontbreekt het vaak aan het noodzakelijke gevoel. Kies daarom voor een snelle hengel met een werpgewicht van ongeveer 10 - 40 gram. Met dit type hengel registreer je namelijk de kleinste aanbeten, kun je de haak goed zetten en kan een snoekbaars laten zien wat hij waard is. De meeste snoekbaarsvissers gebruiken hengels met een lengte van tussen de 2,4 en 3 meter.

Don't - Verkeerde loodkop

Snoekbaars is een vis die zich vooral op of nabij de bodem ophoudt. Het is daarom belangrijk je aas vlakbij de bodem aan te bieden. Kies bij het vissen op snoekbaars vanaf de kant met shads daarom voor loodgewichten waarbij het aas enige tijd ‘zwevend’ bij de bodem kan worden aangeboden. Als je te zwaar vist, zal je shad nauwelijks een zweefmoment hebben. Vis je te licht, dan is de kans groot dat je niet dicht genoeg bij de bodem vist. In beide gevallen zul je minder vangen. De keuze van het loodgewicht hangt af van de waterdiepte, de hoeveelheid stroming en wind, de lijndikte en de grootte van het aas.

 

Don't - Staartdregje

Staartdregjes worden vaak gebruikt door snoekbaarsvissers, vooral door verticaalvissers. Bij het vissen vanaf de kant gebruik ik echter nooit staartdregjes. Snoekbaars staat namelijk bekend om zijn gulzigheid. Ze kunnen een shad compleet inhaleren, zeker bij het werpend vissen. Als je op zo’n moment een staartdreg op je shad hebt zitten, wordt onthaken een moeilijk verhaal.  Ik mis liever een aantal aanbeten dan dat ik één vis onnodig leed bezorg. Daarnaast valt je shad vaak om als deze op de bodem neerkomt. Als je een staartdreg bovenop de shad monteert, is de kans dus groot dat deze vuil haakt of aan de bodem komt vast te zitten.

 

 

 

Don't - Geen respect


Vanaf de kant vis je vaak in bewoonde gebieden, (jacht)havens en in de natuur. Zorg er daarom voor dat je mens en dier niet tot last bent. Begeef je niet op verboden terreinen, klim niet op andermans boot en laat vanzelfsprekend geen rommel slingeren aan de waterkant. Dit geldt niet alleen voor je boterhamzakje of je blikje fris, maar ook voor de korte stukjes lijn die je afknipt. Zelfs kleine stukjes gevlochten draad kunnen om de poten van watervogels verstrikt raken, met alle gevolgen van dien. En ga natuurlijk zorgvuldig met je gevangen snoekbaars (en andere vis) om. Leg deze dus niet op de stenen of op het zand. We zijn gezegend met een prachtige hobby. Laten we dat ook zo houden.

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.