King Barbus van 101 kilo in Koerdistan

12 maart 2020 | Redactie

Heel veel is nog niet bekend over de prachtige King Barbus (Luciobarbus esocinus) die in het stroomgebied van de Eufraat en Tigris voorkomt en onder meer in bepaalde (stuw)meren van Iran, Irak, Syrië en Turkije gevangen wordt, maar recente beelden bevestigen de flinke afmetingen die deze vis kan bereiken…

 

Een exemplaar van 101 kilo...

 

De King Barbus wordt ook wel 'Mangar' genoemd. Er wordt gezegd dat de vis wel 250 cm kan worden bij een gewicht van rond de 140 kg. De Mangar heeft geen tanden, maar leeft voornamelijk van prooivis, aangevuld met plankton en insektenlarven. Een van de eerste kennismakingen met deze vis in de hengelsportmedia werd ingegeven door Britse en Amerikaanse soldaten die na de verovering van de paleizen van de toenmalige dictator Saddam Hoessein in het begin van dit millenium in diens meren visten naast het paleis. Lees ook deze blogspot hierover.

 

 

Helaas niet met de hengel gevangen...

 

Mangar

Bijgaande beelden zijn afkomstig van de website Kurdistan24.net en gedeeld op de Facebookpagina van de nieuwszender. Volgens de Google vertaling heet de vanger Haji Ko en weegt de Mangar uit de omgeving van Koerdistan 101 kilo. Wie eens plannen heeft om die kant op te gaan om deze reuzenbarbeel van de soortenlijst af te vinken, kan zich wellicht inlezen in dit artikel of even magazine BEET van februari 2017 erop naslaan met een artikel van Arnout Terlouw. 

 

 

 

Uit het stroomgebied van de Eufraat en Tigris...

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.