Showtafel met zeevis op VISMA Nieuwe Stijl

21 februari 2016 | Peter Dohmen

Nog een dikke twee weken en dan is het zover: dan staat in de Rotterdamse AHOY-hallen de nationale hengelsportbeurs VISMA Nieuwe Stijl op het programma. Dit evenement barst werkelijk uit z’n voegen qua aantal standhouders en activiteitenprogramma. Zo is er naast het grootste mobiele aquarium van Europa met tal van imposante (levende!) vissen ook een fraaie showtafel te zien met zeevissoorten waarmee je als zoute sportvisser te maken kunt krijgen.

 

Op het binnenwater is het anno 2016 ‘not done’ om een zelf gevangen vis mee naar huis te nemen en op te eten. Nou ja, voor een mooie snoekbaars maakt menigeen graag die ene uitzondering die de regel bevestigt, maar een karpervisser krijgt werkelijk nachtmerries als hij / zij er aan denkt dat de beoogde targetvis het risico loopt ergens tussen de aardappels en peentjes op een bord te belanden…

 

Showtafel met zeevis op VISMA Nieuwe Stijl 2

Voor zoute sportvissers hoort het eten van de vangst veelal bij de beleving van het zeevissen.

 

Panvisser

Binnen de zoute sportvisserij ligt dat allemaal toch wat genuanceerder. Hoewel ook heel veel zeehengelaars hun vangst weer laten zwemmen –vooral vanwege ‘alle gedoe’ overigens- kijkt niemand er van op als je een vers gevangen wijting, gulletje of schar mee naar huis neemt. Dat zijn immers dezelfde vissen die ons overal als ‘uitermate’ gezond worden aanbevolen en waarvoor je bij de visboer flink de portemonnee moet trekken. En laten we wel wezen: wat is er nu op tegen om een stuk zelf gevangen en dus kakelvers zeebanket mee naar huis te nemen en zo voor een tweede keer van de vangst te genieten. Zolang je je maar aan de wet houdt (denk o.a. aan de minimummaten, het meeneemverbod voor zeeforel en de bag limit voor zeebaars en gul), is het prima en bovendien (inderdaad!) gezond.

 

Showtafel met zeevis op VISMA Nieuwe Stijl 3

Zeehengelsport Panvisser John Willems aan het demonstreren.

 

In ons Zeehengelsport magazine hebben we dan ook sinds jaar en dag de vaste rubriek Panvissers, waarin tips worden gegeven voor het behandelen, schoonmaken en bereiden van de diverse zeevissoorten die we voor de kust van de Lage Landen kunnen vangen. En daarbij recepten die je vaak al op voorhand het water uit de mond laten lopen. Deze rubriek werd ooit opgezet door Peter Lobs –bekend Zeehengelsport-auteur van het eerste uur- en wordt de laatste jaren verzorgd door John Willems.

 

Visling

John is niet alleen een hartstochtelijk zeehengelaar, zowel vanaf de kant als vanuit zijn met enkele vismaten gedeelde kleine visboot, daarnaast heeft hij ook zijn sporen verdiend op het gebied van de detailhandel in zeevis. Vorig jaar heeft John het bedrijf Visling opgericht met als doel het organiseren van gezellige en leerzame workshops over het schoonmaken, fileren en bereiden van zeevis. Op de komende VISMA Nieuwe Stijl gaat John deze workshops ook geven aan het grote publiek. Daar bij verzorgt hij niet alleen fileerdemonstraties, maar geeft hij tijdens zijn presentaties ook veel uitleg over de achtergronden, zoals het op de juiste wijze bewaren van jouw zelf gevangen panvisjes, waarbij de hoogste kwaliteit gewaarborgd blijft.

 

Showtafel met zeevis op VISMA Nieuwe Stijl 4

Op de VISMA Nieuwe Stijl worden deze workshops voor het eerst ook voor het ‘grote publiek’ gegeven.

 

Showtafel

Met recht het middelpunt van de presentatie op VISMA Nieuwe Stijl wordt de grote showtafel, waarop een keur aan verse zeevis op ijs wordt gepresenteerd.

In samenwerking met Seafood Expres Waasdorp uit IJmuiden worden zowel op vrijdag 4 maart, zaterdag 5 maart en zelfs ook op zondag 6 maart kakelverse exemplaren van een groot aantal interessante zeevissoorten per koelwagenexpres aangeleverd, zo vanaf de afslag van IJmuiden. Diverse soorten, gevangen in onze eigen Noordzee en Noord Atlantische Oceaan, liggen straks in AHOY op het ijs te glanzen. Enigszins afhankelijk van het dagelijks aanbod (want daarbij geldt: vers – vers – vers!), zullen hopelijk een mooie heilbot, grove zeeduivel, leng, conger en zeewolf worden gepresenteerd. En vanzelfsprekend soorten als kabeljauw (gul), witte en zwarte koolvis (‘witte koolvis’ is de handelsbenaming voor pollak), schelvis, roodbaars, spiering, ansjovis, (hors)makreel, tarbot, griet, schol, schar, mul, diverse poon- en zeebrasemsoorten en daarnaast ook schaal- en schelpdieren. Het grote  enthousiasme van Waasdorp kennende, komen daar nog wel enkele tot de verbeelding sprekende soorten bij. Daartoe zullen echter in geen geval soorten behoren die bedreigd zijn in hun voortbestaan. Geen paling dus, geen haaien en roggen, geen zeebaars en zeeforel.

 

Showtafel met zeevis op VISMA Nieuwe Stijl 5

Dagelijks rijdt de ‘versexpres’ in de vroege ochtenduren verse zeevis direct van de visafslag in IJmuiden naar AHOY-Rotterdam.

 

Visherkenning

Zo’n showtafel met verse vis is natuurlijk leuk om te zien, maar dient daarnaast ook een educatief doel. Want waar anders krijg je de gelegenheid om die enorme diversiteit aan soorten bijeen te zien. Op deze wijze gepresenteerd, zijn de zogenoemde ‘harde kenmerken’ van de diverse soorten goed zichtbaar en heb je die eenmaal goed kunnen zien, dan maakt dat het op of aan het water een stuk eenvoudiger om een gevangen vis correct op naam te brengen. De visherkenningsplaten van Sportvisserij Nederland zullen daarbij een rol spelen.

 

Showtafel met zeevis op VISMA Nieuwe Stijl 6

Op tafel een keur aan bekende en minder bekende vissoorten. Wie brengt ze op de VISMA goed op naam?

 

VISMA Nieuwe Stijl

Al met al dus ook alweer een extra reden om de komende VISMA Nieuwe Stijl te bezoeken. Het evenement vindt plaats van vrijdag 4 t/m zondag 6 maart as. in het AHOY-complex in Rotterdam. Voor informatie over de openingstijden, bereikbaarheid en het bestellen van (extra voordelige!) e-tickets, zie:

 

Showtafel met zeevis op VISMA Nieuwe Stijl 6


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.