IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring! | Blog Sean Wit

25 februari 2016 | Sean Wit

Sean Wit

Snoekspecialist

Het stond al jaren op mijn verlanglijstje, mooie dikke snoeken vangen op een stevige ijsvloer. Helaas laten de Hollandse winters ons al jaren in de steek, schaatsen op écht natuurijs lijkt onmogelijk, laat staan een heuse Elfstedentocht. Waar vriezen de meren dan nog wél dicht tot één solide ijsvloer? Juist, Zweden! 

 

Veiligheid

De eerste week van februari ben ik samen met drie vrienden een lang weekend wezen ijsvissen bij Andy van Sportfishing Dalsland. Eindelijk, want het is helaas al een aantal keer uitgesteld. In 2014 viel onze geplande trip letterlijk in het water: regen, dooi en vooral veel wind. Geen condities om veilig op het ijs te zitten.  En laat veiligheid nou het allerbelangrijkste zijn! Test het ijs regelmatig, beoordeel het ijs op vreemde plekken en of het ijs beweegt of kraakt. Betreed het ijs met het juiste schoeisel, het liefst met spikes onder gebonden. Afgelopen trip hadden wij geen spikes en het ijs was net een glasplaat met een dikke laag groene zeep; spek en spek glad, dat vraagt bijna om ongelukken. Bestudeer ook de omgeving: als er ergens stromend water op een plas uit komt, dan kun je er vergif op innemen dat het ijs daar minder dik is. Bovenal, ga nooit alleen het ijs op en gebruik je logisch verstand!

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 2

IJs set-up...

 

Als het dan toch mis gaat, is safety-equipment wel zo prettig. Hang bijvoorbeeld ice-picks of ook wel ice-claws om je nek; mocht je door het ijs zakken dan kun je jezelf hiermee terug het ijs op trekken. Zorg op zijn minst voor een lang touw, maar ook droge kleding bij de hand is geen overbodige luxe. Er zijn tal van andere materialen en veiligheidsmaatregelen. Zeker in het buitenland is het daarom raadzaam om een gids te boeken welke niet alleen in het materiaal kan voorzien, maar ook de veiligheid kan waarborgen.

 

Techniek

Vissen op een grote, diepe bevroren plas… Waar begin je dan? Hoe diep presenteer je het aas? Waar boor je de gaten? Zeker in Zweden waar de meren soms wel 100 meter diep zijn, druist deze visserij soms tegen alle ‘logica’ in. De veelgemaakte fout is dat er veel te diep gevist wordt, zeker in Nederland is men toch snel geneigd om het aas dicht bij de bodem te presenteren. Dit terwijl het steeds helder wordende water het juist meer en meer toe laat om juist in de hogere waterlagen te vissen. Daarover in een andere blog, op een later moment, meer!

 

 

Het effect is denk ik te vergelijken met theater: donkere zaal, spotlicht op het podium en daar bungelt je aas vervolgens

 

 

Het water is ijskoud en toch worden de beste resultaten vlak onder het ijs behaald. Daar zijn diverse redenen voor. Het water is helder dus waar er licht doorheen komt, resulteert dit in prima zichtbaarheid. Zeker als er een laagje sneeuw op het ijs ligt is het overal donker en laat alleen het geboorde gat zonlicht door. Het effect is denk ik te vergelijken met theater: donkere zaal, spotlicht op het podium en daar bungelt je aas vervolgens. Kom het maar halen! Daarnaast zal er ongetwijfeld iets over de temperatuur te zeggen zijn, welke mogelijk op grotere dieptes minder comfortabel is dan vlak onder het ijs. Hoe dit exact zit, geen idee, maar stof tot nadenken!

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 3

Een prachtig winterlandschap.

 

Wij hanteren een statische aanpak, dat wil zeggen: we vissen met aasvissen. Al het materiaal is door Andy (Sportfishing Dalsland) verzorgd en daardoor kunnen wij gebruik maken van korte hengels met prima reels, opgespoeld met mono. Er is een reden voor dat we geen gebruik maken van Dyneema. Je aasvis ligt soms uren onaangeraakt in een wak welke regelmatig dichtvriest. Gevlochten lijn absorbeert water, waarna deze in zulke koude omstandigheden bevriest. Het kan het wel eens gebeuren dat de lijn spontaan breekt wanneer je na enkele uren aanslaat. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen! Wij zijn met een mannetje of acht dus boren wij op strategische locaties een vijftiental gaten door het ijs, soms wel 150 meter uit elkaar. In het begin variëren wij qua keuze van stek, naar mate de tijd vordert en er een patroon zichtbaar is voor wat betreft aanbeten kunnen er gaten bij geboord worden en zodoende hengels verplaatst worden. De hengels worden op een standaard geplaatst, waarna de lijn in een clip bevestigd wordt. Deze zit vast aan een ‘Vippar’, een soort dobber op een stang die heen en weer zwiept zodra er bij een aanbeet de lijn uit de clip getrokken wordt. Deze zijn tevens uitgerust met een belletje, voor het geval dat de scherpte net even wat minder is.

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 4

Een pracht van een Zweedse snoek, check de ice-claw aan het nekkoord.

 

 

 

Spektakel!

Wanneer alles éénmaal uit staat, kan het ‘wachten’ beginnen, meestal gecombineerd met een kampvuur, eten, drinken en sterke verhalen. Het lijkt een passieve visserij, maar daar kun je je lelijk op verkijken. Zoals met zoveel manieren van vissen op snoek, zijn er soms heuse vreetperiodes. Wanneer er één van de ‘Vippar’ begint te schudden en te rinkelen; zet je maar schrap. Het gebeurt dikwijls dat er meerderen vissen tegelijk bijten, verspreid over de plas. Dan is het echt alle hens aan dek. Rennen en vliegen gaat maar tot op zekere hoogte: je wilt de vis niet afschrikken en als het spekglad is, pas dan op… Dat bevroren water kan hard aankomen!

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 5

Het kleine hengeltje staat op scherp voor een grote snoek.

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 6

Zo’n setting is perfect voor een mooi snoekavontuur!

 

Het drillen is een verhaal apart. Je hebt niet de bewegingsvrijheid die je bijvoorbeeld vanuit de boot gewend bent. Wanneer er flink lijn genomen wordt, is het zaak om de korte (lichte) hengels dusdanig te hanteren dat de lijn niet langs mogelijke scherpe randen van het gat snijden. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld je top in het water te steken, iets wat met een lange 270 cm hengel lastig zou worden. De kleine ijsvishengels ogen wat vreemd maar werken in deze situatie best prettig!

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 7

Dan is het echt alle hens aan dek.

 

Een aanrader

Het is een geweldige ervaring om op deze manier prachtige Zweedse snoeken te vangen. Hoe fantastisch is het om een vis te drillen met ijs zo helder als een glasplaat. Combineer dit met een prachtige winterse omgeving, ongerepte natuur en de vriendelijke Zweedse mentaliteit, dan kun je je opmaken voor een enorm mooie trip. Persoonlijk zou ik dit niet een week lang doen: het is vrij intensief en dit is perfect voor een lang weekend weg. Vlieg bijvoorbeeld naar Oslo of Götenborg en uur vervolgens een auto, dan kun je er al binnen zeven uur zijn. Qua kosten valt dit ook allemaal reuze mee.

 

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 8

Met Derk van der Molen: Double!

 

Toepasbaar in Nederland?

Mocht het in Nederland toch ooit weer écht winter worden, dan is zeker het proberen waard om het ijs op te gaan en wat gaten te maken. Ook hier geldt: Safety first!  Zeer waarschijnlijk heb je dan geen batterij met korte hengels tot je beschikking, geen motorische ijsboor of een ‘Vippar’ om je lijn aan te bevestigen, maar een beetje aanpassen naar de situatie, dat moet lukken toch? 

 

Van mij mag er dus snel weer een Elfstedentocht komen… En anders: volgens jaar in de winter weer naar Zweden!

 

Sean Wit

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 9

Een juweel van een ijssnoek!

 

IJsvissen in Zweden, een unieke ervaring!  Blog Sean Wit 10

Het lijkt een passieve visserij, maar wacht maar eens totdat het losgaat!

 

IJsvissen, toch ook een soort wintersport!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.