Blogger


Max van Oers

Allround roofvisser binnen- en buitenland

Utrecht | Nederland

Over deze blogger

 

Onze reislustige blogger Max van Oers is een allround visser die het leuk vindt om er voor allerlei vissoorten op uit te gaan. In eigen land ligt in de winter de focus op roofvis, maar staan tijdens zijn reizen vaak minder voor de hand liggende vissoorten centraal.
  
De uitdaging ligt voor hem in steeds nieuwe dingen proberen. In zijn ogen ben je nooit uitgeleerd als visser. In het buitenland zwemmen fantastische vissoorten die een grote uitdaging vormen om te vangen. Dit in een vaak schitterende natuur. ‘Zoveel mogelijk reizen, vissen en onvergetelijke avonturen beleven’, zo luidt voor Max het credo. Die avonturen plant hij dikwijls volledig op eigen houtje en dat lees je o.a. terug in de blogs van deze rasvisser.

Blog overzicht Max van Oers

IJsland heeft al lange tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd als een paradijs voor vliegvissers die hun geluk willen beproeven op zalm, forel en Arctic char. Helaas staat IJsland  ook terecht bekend als een duur land om in te vissen. Sommige vergunningen voor zalmrivieren worden hier verkocht voor meer dan duizend dollar per dag, waardoor het voor veel vissers onbereikbaar is om hier te vissen. Dat je er ook goed met een spinhengel kan vissen op een betaalbare manier is veel minder bekend. Max van Oers maakte in augustus 2015 met zijn vriendin een rondreis door IJsland met het doel de mogelijkheden te onderzoeken voor spinvissen op forel, zonder een fortuin aan vergunningen uit te geven. Lees hier zijn blog.In een eerdere blog schreef ik over het zoetwatervissen in Nieuw Zeeland. Deze keer ga ik in op de zoutwatervisserij in dit land. Nieuw Zeeland is omgeven door de Grote Oceaan en dat maakt dat er volop mogelijkheden zijn voor het vangen van interessante vissoorten.De nijlbaars is één van de meest iconische sportvissen van het Afrikaanse continent. Deze reuzenbaars kan een lengte van bijna twee meter bereiken en een gewicht tot 200 kilo. De opvallende ogen van de nijlbaars zijn gitzwart met een gele buitenste ring. Tanden heeft deze vis niet (net als onze eigen baars) maar wel een enorme muil, waarin allerlei prooien met gemak kunnen verdwijnen. Vanwege de grote waarde voor de consumptie wordt deze vis in Afrika zwaar bevist door de commerciële visserij. Als gevolg hiervan worden grote nijlbaarzen steeds zeldzamer en daardoor lastiger te vangen.Degenen die het programma ‘River Monsters’ wel eens kijken, zullen zich misschien de volgende scene herinneren:  Jeremy Wade is afgereisd naar Nieuw Zeeland om een grote Langvinaal te vangen.


De eerste keer dat ik hoorde over de Roosterfish was uit een artikel van Bertus Rozemeijer (van inmiddels flink wat jaren geleden) die naar Baja California in Mexico was afgereisd om deze vissen vanaf het strand te bevissen, en enkele prachtige roosters gevangen had aan oppervlaktekunstaas. Sinds dat artikel wist ik het zeker, zoiets wil ik ook ooit meemaken!