Bloggers

Corné Ouwehand

Specialist in dropshotten

Mick Rijnhout

Roofvisspecialist op alle zoetwatersoorten

Tamme Smit

Een snoekvisser in hart en nieren

Sean Wit

Snoekspecialist

Max van Oers

Allround roofvisser binnen- en buitenland

Frans van der Putte

Allround roofivisspecialist

Wiljo van Daalen

Meerval- en snoekbaarsspecialist

Thomas Sintobin

Roofvisspecialist

Johan Struwe

Johan is een enthousiaste roofvisser, die het meest vist vanuit boot en bellyboat. Hij is met name actief op onze grote rivieren.

 

Blog overzicht

Veelzijdigheid loont!

Waar is al die snoekbaars ineens gebleven? Ik stelde mezelf de vraag hardop. Al een half uur zaten de gasten en ik vertwijfeld op het scherm van de LiveScope te turen naar een teken van leven onderaan de rand van het talud, terwijl onze shads mooi in beeld over de bodem dansten. We zaten nog in de ochtendschemering van een ontluikende zonnige dag, dus aan het tijdstip lag het niet.IJsland heeft al lange tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd als een paradijs voor vliegvissers die hun geluk willen beproeven op zalm, forel en Arctic char. Helaas staat IJsland  ook terecht bekend als een duur land om in te vissen. Sommige vergunningen voor zalmrivieren worden hier verkocht voor meer dan duizend dollar per dag, waardoor het voor veel vissers onbereikbaar is om hier te vissen. Dat je er ook goed met een spinhengel kan vissen op een betaalbare manier is veel minder bekend. Max van Oers maakte in augustus 2015 met zijn vriendin een rondreis door IJsland met het doel de mogelijkheden te onderzoeken voor spinvissen op forel, zonder een fortuin aan vergunningen uit te geven. Lees hier zijn blog.De warmere maanden van het jaar staan voor mij altijd in het teken van de jacht op ons enige echte riviermonster: de meerval. Met zijn bizarre kracht en de enorme afmetingen die ze kunnen bereiken is het onze sportvis nummer één als je het mij vraagt. Deze prachtige vis kun je op verschillende manieren bevissen. Maar ik doe dit al jaren vrijwel uitsluitend vanuit m’n oude vertrouwde 12BB bellyboat. Deze zomer heeft ons als roofvissers voor behoorlijke uitdagingen gesteld. Met de langste en hevigste hittegolf sinds 1979 is er door heel wat plannen een forse streep gezet, daar de watertemperaturen bizarre waarden bereikten.


Nog een paar weekjes nagelbijten, en dan is het weer zover: de Nationale Hengeldag oftewel de opening van weer een nieuw roofvisseizoen!  Voor mij persoonlijk begint dat overigens al een weekje eerder, want de drang werd zo sterk dat we met de vriendengroep naar Zweden afreizen in de laatste week van de gesloten tijd. En bij thuiskomst wordt het gelijk plankgas naar de Predatortour!Het vissen vanuit een bellyboat is de laatste jaren sterk gestegen in populariteit. Alsmede ook het aantal verschillende modellen en de opties die ervoor te krijgen zijn. Neem maar eens een kijkje bij de collectie bellyboaten van Fishinn.nl, je weet niet wat je ziet!Onze hobby is leuk. En er zijn heel veel dingen leuk aan. Je kunt onze hobby op zoveel manieren uitoefenen. Er zijn diverse vissoorten, maar ook diverse technieken om diezelfde vis dan weer te vangen. 

 

 


 

Specialiseren of niet? Dat is de vraag.

 


 

 

En dan is er nog de mogelijkheid om zelf ook nog eens materialen te maken (zoals kunstaas) om die vis te vangen. Specialiseren of niet? Dat is de vraag. De één noemt zichzelf een échte snoekbaarsvisser, de ander is toch meer van de baars. Beiden balen ze zelfs bijna, als na die harde aanbeet er dan een snoek geland moet worden. 


In dit blog besteed ik eens aandacht aan een ondergeschoven kindje bij het snoekbaarsvissen: de bijhengel, ook wel als ‘dode hengel’ aangeduid. Vaak zie ik boot- en bellyboatvissers geen gebruik maken van een bijhengel, en ergens is dat zonde. Met een bijhengel verdubbel je namelijk je vangkansen, zonder dat het je enige inspanning kost! Daarnaast biedt de inzet van een dode hengel je de kans te experimenteren met aassoorten, kleuren en formaten.  Maar hoe kies je nou een goede hengel hiervoor, en hoe zet je deze in? In een paar stappen leg ik je uit hoe je uit deze simpele tactiek maximaal resultaat haalt.


Vaak hoor ik om me heen verzuchten dat het in de winter zo lastig is om vadertje glasoog te verschalken. Plekken die in de zomer gegarandeerd vis opleverden blijken in het koude seizoen improductief, en de koude en vaak ook winderige en natte omstandigheden doen veel vissers afhaken in hun jacht op één van onze meest geliefde sportvissen.

 


Hoog water | Blog Johan Struwe

Het was alweer lang geleden dat de Rijn zoveel water afvoerde in ons stroomgebied, en als liefhebber van het varen en vissen op de grote rivieren veranderde voor mij de laatste weken mijn hele wereld drastisch…December is een drukke maand, en meestal vind ik in die maand weinig tijd om te vissen. In de allerlaatste week van het jaar, stiekem tegen beter weten in toch nog een sessie gepland met maatje Joshua. Doodaas is het plan, het is koud, hoogwater…, maar we gaan toch. Iedere visser kent dat wel, koste wat het kost toch even gaan. Na een succesvol meervalseizoen zit ik inmiddels alweer een anderhalve maand achter onze gestekelde vrienden aan. Normaal vis ik door op meerval tot het water onder de 10 graden duikt. Maar dit jaar was de drive al wat eerder weg en begon alles een beetje op de automatische piloot te gaan. Dus hoogste tijd voor wat afwisseling! Het nadeel van deze actie was wel dat vanwege het toen nog niet zo heel koude water de snoekbaars nog erg verspreid lag. En daarbij de grindgaten langs de rivier waar de snoekbaars overwintert nog niet echt goed liepen omdat veel vis nog op de rivier zelf verbleef. De baarzen waren daarentegen wel al goed te vangen. Dus werd mijn aandacht vaak daarop gericht. Met hun kracht, agressiviteit en mooie exotische kleuren zijn dit natuurlijk ook prachtige vissen om te vangen.


The lost lunker

California, haven van Newport Beach, mei 2013. Een paar vissende locals op een van de vele steigertjes vertellen me over een vis die ze de bijnaam 'mud marlin' geven: de moddermarlijn. Het betreft een roggensoort, Myliobatis californica oftewel 'bat ray', die volgens Fish Base een spanwijdte van 180 cm kan bereiken, bij een gewicht van meer dan 80 kilogram. Als ik vraag waaraan ze hun bijnaam te danken hebben, zeggen de locals grijnzend: "You just hook one, and you'll know."Inmiddels begint het een jaarlijks terugkerend iets te worden: de trip met Oscar naar de Watermill Lodge! Dit jaar vlogen we op Dublin met Ryanair, en dat beviel eigenlijk prima! Eenmaal daar aangekomen, stond Pascal al op ons te wachten. Het is van daaruit nog een redelijke trip naar de Lodge, maar uiteraard passeert weer de nodige vispraat de revue, en begint de vakantie eigenlijk al als we in de auto zitten.